A címke – a legfontosabb üzenőfal

A címke – a legfontosabb üzenőfal

2023. 03. 30.


A napokban jelent meg a piacon Ludányi Balázs, azaz a Centurio Szőlőbirtok 2022-es fehérbora, az 1,84 Fehér. Ennek örömére vizslassuk meg a kiválóan sikerült címkét ( de az se baj, ha közben kóstoljuk, kortyoljuk a bort is).

Először is mit kell tudni a borról? 2022-ben az évjárat nem kedvezett a léképződésnek, lényegesen kisebb volt a termés az összes borvidéken ugyanakkor a minőségre nem lehetett panasz.Az előző évekkel ellentétben a Centurio sem készített fajtajelleges illetve dűlőszelektált fehéreket, hanem a cca 3,5 hektáros birtok ’fehér’ részének legszebb tételeit házasította össze, azaz a szőlő mindösszesen a címkén markánsan megjelenő 1,84 hektárnyi területről érkezett. Olaszrizling, szürkebarát, sárgamuskotály, zenit és hárslevelű alkotja a házasítást. Bár 2022-ben még nem volt cél, de a körülmények hatására a Centurio megalkotta a birtok prémium házasítását és ezzel megkezdte a termékpiramis fehér oldalának újrapozícionálását.De ez a kis dolgozat nem a borról és a nem birtok jövőbeni stratégiájáról szól, hanem az új palack megjelenéséről.

Kiindulópontnak vegyük azt, hogy a legtöbb termelő - a személyes kontaktust most nem számolva – csak és kizárólag a címkén keresztül tud kommunikálni a vásárlóval. Ennek fényében nem túlzás azt megállapítani, hogy az üveg kinézete, a címke megjelenése, designja és információtartalma kritikus jelentséggel bír.

Az 1,84 címkéje azonnal képes megragadni a szemet és azonnal az egyik legfontosabb ’selling point’ hoz vezetni, azaz in medias res ad adagolja az első információt, hogy biztos kistételes termékről van szó. Mondhatjuk, hogy a szám és annak mögöttes jelentése elsősorban a borpiacon már otthonosan mozgó vásárlók felé egyfajta hívószó, de a két tizedes jegyre hangolt elnevezés képes a még a borászatot nem ismerő vásárlói réteg kíváncsiságát is felébreszteni. A szem megragadását szolgálja a színhasználat is: az elegáns törtfehér alapszín és a rajta megjelenő, de ízlésesen háttérben maradó monochrome feliratok között szinte világít a visszafogott lila számsor. (Ennél egy fokkal még jobb lehetne a piros/vörös felirat, de azt a vörös tételek már birtokolják).

A szemnek kedves elegáns belépőn kívül mit nyújt még a címke a már említett kistételes sugallaton túlmenően: csak az üvegben megbúvó bor sztorijának az alapját, az évjárat történetének kiindulópontját. Az 1,84 mentén lehet mesélni a birtokról, annak nagyságáról, fajtamegoszlásról a dűlők elhelyezkedéséről illetve az évjáratról és az évjáratra vonatkozó borászi döntésekről.Kevés szó esik róla, de nem lehet eléggé hangsúlyozni az önazonos, ugyanakkor vásárlók döntésére ható történetek fontosságát.

A szembevonzó feliraton túlmenően a termelő neve, vagy ha úgy tetszik a termelői brand elegánsan dominálja a címkét: megjelenésében, elhelyezkedésében és színhasználatában azonnali kapaszkodót biztosít a vásárlónak a bor eredetét illetően.Ne legyünk szégyenlősek: a legfőbb cél, hogy a vásárló a termelő neve alapján hozzon döntést.’Én őt ismerem, én az itt folyó munkában bízom, én ettől a pincétől szeretnék bort venni, függetlenül az évjárattól, függetlenül a kisebb nagyobb elkerülhetetlen változtatásoktól.’

A harmadik elem, ami még hangsúlyosabban szerepel a címkén a régió megjelölése, esetünkben a Mátra név megjelenítése. E bejegyzés keretein belül most nem szeretnék foglakozni a régió nevének szerepeltetésérő, annak értéknövelő illetve a fogyasztói döntésekre gyakorolt hatásáról, de annyit érdemes megjegyezni, hogy a Centurio borok mind országosan ismertek mind egyre inkább ismertebbé válnak az exportpiacokon is, így a termőhely is komoly támogatást kap a régió nevének megjelenítésétől.

Végezetül az egyetlen tényező, ami némileg rontja az összképet: kicsit sok az információmennyiség a címkén, de hátcímke használata nélkül, figyelembe véve, hogy a borok külföldön is megjelennek így az angol fordítás is szükségszerű, csak a kötelező elemeket tartalmazza, tehát összességében ezzel együtt lehet élni.